Bloemenzee vol insecten dankzij de rotondes van Streekfonds Lopikerwaarden

Bloemenzee vol insecten

De rotonde Hoogland bij de McDonalds in IJsselstein is een bloemenzee vol insecten. Al in 2014 hebben we deze rotonde aangelegd met behulp van Eldik, een van onze waarden. We hebben een streekeigen ontwerp gemaakt, grond aangebracht en streekeigen bloemen en grassen ingezaaid. Het onderhoud werd eerst door Verhart en later door Eikelenboom gedaan. Streekfonds Lopikerwaarden had een vooruitziende blik, omdat we zagen dat anders beheren van gras belangrijk is en dat dat ook prima kan. In 2014 daagden we de gemeenten in de Lopikerwaard dan ook uit om anders te gaan maaien. Om niet meer alles kapot te klepelen, maar eens wat te laten staan en soms wat streekeigen bloemen in te zaaien.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Bloemenzee vol insecten dankzij de rotondes van Streekfonds Lopikerwaarden

We hebben vaak kritiek gekregen, omdat het wat rommelig oogt. Oké, daar kon het streekfonds misschien wat leren, ook voor de veiligheid is het soms beter om de buitenste strook langs de weg wel strak te maaien. Maar overeind bleef: laat je bloemen en grassen staan, dan komen er insecten, vlinders en het neemt CO2 en stikstof beter op dan een kort gemaaid gazon. Bovendien scheelt één keer per jaar maaien en afvoeren ook nog diesel. Nu is het algemeen geaccepteerd om anders te maaien, want ook goed voor de biodiversiteit. Op deze plek is dat super goed gelukt, al zeggen we het zelf. 

Contact gegevens

Lopikerwaarden Streekfonds
Hofplein 12
3417 JN Montfoort

06 - 54218341

streekfonds@lopikerwaarden.nl

Rek. nr. NL46 RABO 0124 4996 00

KvK 52696731

Berichtje sturen
Wilt u helpen?

Al onze projecten met een glimlach komen tot stand door samenwerkingen en eigenaarschap. Daar kunnen wij per project alle soorten hulp bij gebruiken. Dat kan door kennisdeling, donatie of misschien zelfs actieve inzet.

Doet u mee?

Copyright 2022 - Lopikerwaarden Streekfonds