Tureluur Weidevogelwellness

De Weidevogelwelness in 2022

Op het nieuwe plasdras gebied in Het Beloken Land kwamen begin 2022 meteen veel verschillende soorten vogels af. De grutto’s trokken al snel naar het achterste land waar ze altijd broeden. Er waren veel stelletjes grutto’s en de verwachting was dat er meer zouden broeden dan in andere jaren. Een late periode met sneeuw en vorst gooide roet in het eten. Veel nesten gingen verloren door het bevriezen van de eieren. De grutto’s trokken allemaal weer weg en de plasdras was een ijsbaan.

Kieviten, grutto’s, scholeksters en tureluurs kwamen wel terug en begonnen opnieuw, totdat het helemaal fout ging door een oefening van Defensie. Laag vliegende helikopters bleven op 10 meter hoogte stilhangen boven de plasdras. Dat duurde drie dagen, waardoor de weidevogels allemaal zijn weggevlucht. Een gedeelte is weer teruggekomen, maar een ander gedeelte is verderop gebleven, waar rond 1 mei vrijwel alles binnen een week helemaal kaal gemaaid werd. Alles bij elkaar desastreus voor de vogels.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Weidevogel Wellness in de Lopikerwaard

Het Beloken Land in Blokland wordt wel de weidevogelwellness genoemd, omdat er veel soorten zitten. Het is een kerngebied voor weidevogels die met elkaar en met hulp van de beheerders roofdieren en roofvogels op afstand kunnen houden. Al lukt dat niet altijd, eendenkuikens gaan praktisch allemaal verloren, omdat roofdieren en roofvogels door beginnen te krijgen waar wat te halen valt. De vrees is dan ook dat de stand van de weidevogels (die goed te noemen is) in dit gebied in de toekomst terug zal lopen, niet door maaien maar door predatie.

Er zijn in 2022 wel veel kuikens van weidevogels groot geworden dankzij de grote plasdras. Door de droogte was het land erg hard, maar rond de plasdras was de grond zacht en konden de kuikens voedsel vinden. Ook waren er veel tureluurs met kuikens rond de plasdras. Iemand van Sovon heeft de weidevogels geteld en foto’s gemaakt, daar wordt een filmpje van gemaakt.

Contact gegevens

Lopikerwaarden Streekfonds
Hofplein 12
3417 JN Montfoort

06 - 54218341

streekfonds@lopikerwaarden.nl

Rek. nr. NL46 RABO 0124 4996 00

KvK 52696731

Berichtje sturen
Wilt u helpen?

Al onze projecten met een glimlach komen tot stand door samenwerkingen en eigenaarschap. Daar kunnen wij per project alle soorten hulp bij gebruiken. Dat kan door kennisdeling, donatie of misschien zelfs actieve inzet.

Doet u mee?

Copyright 2022 - Lopikerwaarden Streekfonds