Brandweerunit streekmuseum Lopikerwaarden

Een bijzonder stukje streekhistorie blijft bewaard

Vorig najaar deed zich een unieke kans voor om een bijzondere collectie oude agrarische werktuigen en gereedschappen veilig te stellen voor het nageslacht. De familie Van Lieshout uit Benschop moest afstand doen van een gedurende decennia opgebouwde collectie en benaderde het Streekfonds. Het Streekfonds heeft allerlei onderdelen uit de collectie die typisch zijn voor het boerenbedrijf in de Lopikerwaard aangekocht. Op langere termijn hopen we de collectie definitief tentoon te kunnen stellen in een expositieruimte in herontwikkelingsproject Zeldenrust in Benschop. Tot die tijd wordt een deel tijdelijk opgeslagen in Cabauw. Een ander deel is verhuisd naar Hoenkoop, waar we later dit jaar (ook voor de Waarden) een rondleiding zullen organiseren.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Streekmuseum in de lopikerwaard

De collectie is een hernieuwde kennismaking met allerlei streekeigen woorden. Wie weet nog waar deze namen voor staan: boezemschop, vorkjesschudder, kapschop, weikuip, gierpuls, schoef, kaasbrik, hooi-grijper, oorshout, schouw, dommekracht, antizuiger of teems. Er zit doeltreffende techniek van 75-100 jaar terug bij. Veel mensen herkennen deze gereedschappen nog. Er is dan ook van allerlei kanten positief gereageerd op deze ‘reddingsactie’ van het Streekfonds.

Contact gegevens

Lopikerwaarden Streekfonds
Hofplein 12
3417 JN Montfoort

06 - 54218341

streekfonds@lopikerwaarden.nl

Rek. nr. NL46 RABO 0124 4996 00

KvK 52696731

Berichtje sturen
Wilt u helpen?

Al onze projecten met een glimlach komen tot stand door samenwerkingen en eigenaarschap. Daar kunnen wij per project alle soorten hulp bij gebruiken. Dat kan door kennisdeling, donatie of misschien zelfs actieve inzet.

Doet u mee?

Copyright 2022 - Lopikerwaarden Streekfonds