Deze website gebruikt enkel analystische cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
27 januari 2023
Al in januari zien we onder andere bij Jaarsveld in het geploegde land iets opkomen. Dat lijkt erg vroeg voor de meeste gewassen. Het gaat dan ook om zogenaamde wintertarwe. Waarom heet het wintertarwe? Niet omdat het in de winter geoogst wordt, zoals wintergroenten als boerenkool. Wintertarwe wordt al vóór de winter gezaaid, liefst in oktober maar op z’n laatst in december, in de herfst dus. En het wordt in de zomer geoogst, eerder dan de zomertarwe, die pas in het begin van het jaar, tussen januari en maart gezaaid wordt. Wintertarwe ontkiemt dus in de winter en begint dan ook te groeien als het niet al te koud is.
Omdat wintertarwe de hele winter en lente de tijd heeft om langzaam te groeien, worden het gezonde planten met over het algemeen hogere opbrengsten. Daarom is het populair bij akkerbouwers. Bovendien zorgen ze voor een goede doorworteling van de grond. Ook steeds meer biologische telers gaan daarom over op wintertarwe.
Uiteraard is wintertarwe winterhard, zoals we dat in de plantenwereld noemen, zodat het niet bij een flinke vorstperiode alsnog het loodje legt.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
Wie regelmatig door de Lopikerwaard loopt, wandelt of rijdt, kan zich zomaar ineens afvragen waarom iets is zoals het is. Dan valt je ineens iets op dat je al veel vaker zag, maar waar je meestal aan voorbij ging. Waarom is het gebied zo laag met veel water? Waarom liggen alle steden aan de rand? Waarom zegt iemand dat hij Op het dorp woont en niet In het dorp?
Streekfonds Lopikerwaarden wil die soms hele gewone, maar voor het gebied specifieke vragen graag beantwoorden. Dus mocht je ook vragen hebben, stel ze gerust, dan zoeken wij het uit of vragen het aan de experts die aan het streekfonds verbonden zijn.
Lopikerwaarden Streekfonds
Hofplein 12
3417 JN Montfoort
Rek. nr. NL46 RABO 0124 4996 00
KvK 52696731
Al onze projecten met een glimlach komen tot stand door samenwerkingen en eigenaarschap. Daar kunnen wij per project alle soorten hulp bij gebruiken. Dat kan door kennisdeling, donatie of misschien zelfs actieve inzet.
Copyright 2022 - Lopikerwaarden Streekfonds